Финансова подкрепа на държава е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, по повод взетото по-рано днес решение за 10-дневен локдаун.

БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки.

Затворените бизнеси настояват за "бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно". Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

10 дни локдаун - градини, училища, молове, заведения и фитнеси затварят

Остават само аптеки и хранителни магазини

БРА посочва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.

Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската Ритейл Асоциация са загубили стотици милиони левове. Магазините и моловете са вложили в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UV лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение и др. няколко десетки милиони лева. Макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти, посочват от Асоциацията. 

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички

"Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще", твърдят от БРА.

"Здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем", се заключава в писмото.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската Ритейл Асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.