Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Славейко Господинов преди старта на кръгла маса на тема "Управление и безопасна експлоатация на язовирите в Република България", която се провежда в университета.

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

Отговорните за поддържката на съоръженията били собствениците им

Кога ще се попълни дефицитът на хидроинженерите зависи от това колко хора кандидатстват по специалността.

Той посочи, че има язовири, за които няма хидроинженери, а всеки язовир трябва да се наблюдава непрекъснато. "Мониторингът, следенето на деформацията и следенето на пропускателността на язовирните стени не се прави както трябва", призна проф. Господинов. 

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Ограничават водовземането от язовири с обем под 50%

Язовирите "Дяково", "Асеновец" и "Ястребино" ще се ползват само за питейно-битови цели

Основната причина според зам.-ректора на УАСГ да няма специалисти не са толкова заплатите, а това, че младите хора искат да живеят в София, а язовирите не са само в столицата. Иначе той се похвали, че през последните години има ръст на студентите в специалностите Хидростроителство и Хидрология. По думите му тези специалности са важни за държавата, защото язовирите са елемент на националната сигурност.

Заместник-ректорът на УАСГ настоя да се популяризират професиите по Хидростроителство и Хидрология, защото при най-добро стечение на времето първите подготвени кадри ще влязат на пазара на труда след 5 години. 

Язовирите в Североизточна България - наполовина празни

Язовирите в Североизточна България - наполовина празни

Това обаче не означавало, че няма риск от наводнения

"Това допълнително ни мотивира като партньори с ДАМТН да се подпомага агенцията с експертиза, да участваме в тяхната дейност, а те от своя страна да създават предпоставки за развитие на преподавателския състав и на студентите в реални условия", подчерта проф. Господинов.

На въпрос защо хората в Перник имат воден режим, проф. Господинов изтъкна, че прокуратурата вече е в миньорския град и от държавното обвинение може да кажат каква е причината за това. 

Засилват надзора на язовирите

Засилват надзора на язовирите

Собствениците да регулират и поддържат водните нива в язовирите