От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да засилят контрола на язовирите е препоръчал икономическият министър Емил Караниколов. Информацията е от министерството на икономиката.

Поводът за разпоредбата е усложнената метеорологична обстановка. От ведомството са препоръчали да се засилят екипите, които контролират язовирите и съоръженията към тях. Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната. 

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

Зам.-шефът на ДАМТН: Хората могат да спят спокойно с Божията помощ

Оперативният щаб на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" (ГД НЯСС) е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Служителите поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите. Информират се и за състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях.

От ведомството на Караниколов уверяват, че язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

Изпратени са указания с конкретни мерки, които да предприемат собствениците на язовирни стени и на съоръженията към тях. Документите са пратени към областните управители по смисъла на чл.141, ал.1, т.5 от Закона за водите

400 язовира у нас се нуждаят от спешен ремонт

400 язовира у нас се нуждаят от спешен ремонт

Над 800 язовира имат проблеми със съоръженията и язовирните стени

Според тях собствениците трябва да регулират и поддържат водните нива в язовирите, за да гарантират безопасната им експлоатация и да няма риск от наводнения. Те трябва и да осигурят проектните проводимости на преливниците и да не допускат запушването им.

Изпратени са писма и до регионалните щабове на язовирния надзор - да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области. От ведомството на Караниколов препоръчват с особено внимание да се следят язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири. 

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

По думите на Кирил Войнов няма критични точки в страната