Предприятията от шивашка промишленост са реализирали 5.5% ръст в продажбите за първото тримесечие, спрямо същия период на миналата година, показват данните на БСК.

Темпът на нарастване на вноса на облекла надхвърля три пъти темпът на нарастване на износа.
България продължава да бъде нетен износител на шивашки, текстилни и трикотажни изделия благодарение на това, че основната част от продукцията на шивашката промишленост е от производство на ишлеме (реекспорт след активно усъвършенстване на временен внос при разсрочено плащане).

През първото тримесечие на 2006 г. на вътрешния пазар са продадени общо 81.5 хил. броя облекла, което в сравнение с 2005 г. е със 141 хил. броя по-малко или с 63%, сочи изследването на БСК.

Цялото намаление на продажбите през първото тримесечие на 2006 г. се дължи предимно на намалените продажби на ризи и блузи, което е близо 6 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2005 г.

Предприятията в текстилната промишленост през първото тримесечие на 2006 г. са реализирали ръст от 5% в продажбите в сравнение със същия период на миналата година.

Основният проблем за отрасъла продължава да бъде както недостатъчното производство на местни суровини - памук, лен, коноп, естествена коприна и вълна, така и липсата на адекватна правителствена политика за преодоляване на проблемите в сектора.

Делът на текстилната и шивашката промишленост в стокообмена на страната е 8.71%, което в сравнение с първото тримесечие на 2005 г. е по-малко с 2.3 пункта. Делът на тези сектори в общия износ на страната от 17.91% спадна за същия период с 3.66 пункта до 14.25%.
През първото тримесечие на 2006 г. на вътрешния пазар са продадени 44% от произведените памучни тъкани, 9% от вълнените тъкани и 61% от одеалата.