"През ноември 2014 г. сектор "Енергетика" беше един от най- проблемните в българската икономика. Бяха направени поредица реформи - и законодателни, и чисто организационни".

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод пресконференцията на българския бизнес за енергетиката. Тя изрази несъгласие с техните констатации, че в сектора няма реформи.

"БЕХ беше 247 млн. лв. на загуба през 2014 г. Към настоящия момент БЕХ и неговите дъщерни енергийни дружества ще приключат с положителен резултат. Дори НЕК ще има печалба. Единственото дружеството с отрицателен финансов резултат е "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД, заради високите разходи за емисии, които ще бъдат близо 160 млн. лв. за тази година", заяви мин. Петкова.

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

Увеличението на цената на тока е въпрос на договаряне според Теменужка Петкова

АЕЦ "Белене" трябва да бъде дадено на инвеститор

Паричните наличности по сметки на дружествата към ноември 2014 г. са 397 млн. лв., а към днешна дата те са 1,409 млрд. лв., категорична беше Петкова.

Относно цената на тока за индустрията, бяха проведени срещи с бизнеса, за да се види къде е проблемът. Това, което е коментирано е какви са правомощията на държавата, заяви още енергийният министър.

От думите й стана ясно, че основен участник на свободния енергиен пазар е българската независима енергийна борса. Това, което там е постигано като цени е средногодишна цена 75-85 лв. за мегават за 2018 г.

В случай, че има данни за високи цени и картел, бизнесът да се обърне към КЗК, призова Петкова. По думите й се подготвял такъв сигнал, и призова ако има нарушители, да се накажат с цялата строгост на закона.

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

Цената на регулирания пазар се определя от КЕВР и няма как да се промени, увери Петкова. "Категорично няма опасност от поскъпване на тока за битовите потребители", добави тя.

Константин Константинов от независимата енергийна борса заяви, че през платформата на борсата за 2018 г. са сключени сделки за повече от 850 мегават на цена 75-76 лв. за мегават.

По повод студения резерв в енергетиката, Петкова заяви, че той е за това, за да регламентира енергийната сигурност на държавата и той струва пари. Плащат се пари да се поддържа, но ако той се активира сметката ще е по - голяма.

По повод т.нар. американски централи, Петкова заяви, че се работи за предоговаряне на договорите в посока свободен пазар, като правителството работи постоянно по казуса.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести