"Топлофикация-София" вече изцяло е държавно дружество, след като Столична община прехвърли акциите си на Министерство на икономиката и енергетиката.

Решението за безвъзмездното прехвърляне беше уточнено още през ноември миналата година след гласуване на Столичния общински съвет.

Изчакваше се кметството и министерството да подпишат споразумение. След като в последните дни това е направено, днес Столична община прехвърли своя дял от 58% безвъзмездно на държавата, която поема изцяло контрола над "Топлофикация-София".

Една от причините общината да вземе решението за прехвърляне, беше писмо от икономическото министерство, в което се казваше, че държавата е готова да стабилизира "Топлофикация-София" и да осигури непрекъснати доставки на природен газ, ако придобие всички акции на дружеството безвъзмездно.

Договарянето стана всъщност след спор между градските управници и министри от правителството, за това кой е виновен за дълговете към "Булгаргаз".
Припомняме, през октомври месец столичната топлофикация беше една от 4-рите дружества, на които "Булгаргаз" заплаши, че ще спре доставките на газ.