Въпреки че годината беше междинна между предходния и сегашния програмни периоди и обемите поръчки с европейско финансиране бяха по-малко, успяхме. Статистиката показа, че това е годината на малките и средните фирми, които активно работиха по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при връчването на годишните награди на Камарата на строителите в България, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Тя отбеляза, че през следващата година предстои много работа за бранша, защото ще стартира реалното изпълнение на проектите по Оперативна програма "Региони в растеж". Ще се работи и по реализацията на автомагистралите "Хемус" и "Струма", каза още министърът и отбеляза, че Камарата на строителите в България е допринесла за намирането на най-добрия от техническа и екологична гледна точка вариант за преминаване на трасето през Кресненското дефиле.

Лиляна Павлова отличи победителите в раздел "Големи строители" от група "Строежи от високото строителство, прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения".

Церемонията се състоя по време на Бала на строителите, на който министърът бе домакин съвместно с председателя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов.

Министърът връчи златната награда в раздел "Големи строители" на "ГЕОСТРОЙ" АД. Среброто отличие бе връчено на "ВОДСТРОЙ 98" АД от Светослав Глосов. Бронзът, връчен от министър Павлова, отиде при "ИСА 2000" ЕООД.

Фирмите, които участваха в годишната надпревара за строители, вписани в Централния професионален регистър на строителя, са 4178.

В първата група попадат 3099 фирми, изпълняващи строежи от високото строителство (жилищно, обществено-обслужващо, промишлено), прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения. Във втората са 255 компании, работещи по обекти от транспортната инфраструктура, в третата - 491, ангажирани в сферата на енергийната инфраструктура, и в четвъртата - 333 фирми, специализирани в благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда.

Победителите са определени от тричленна комисия на основание декларираната информация от годишните отчети за 2015 г. в електронната система на ЦПРС и по определени показатели за оценка, съгласно Правилника за годишната класация.