Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов, защото подписал неизгодно споразумение с руската страна за АЕЦ "Белене".

Това Трайков обяви на извънреден брифинг в министерството, след което се отправи при премиера Борисов, за да го помоли да сезира ДАНС за действията на Първанов.

Пред медиите Трайков обясни, че днес са приключили преговорите с руснаците и са подписани два документа.

Първият е меморандум, който дава на двете страни време от три месеца да направят допълнителни изследвания на критериите за безопасност на централата. Това е добре, подчерта министърът.

Проблематичен се оказва вторият подписан документ - "Допълнение 12", което задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с руснаците, с обвързващи клаузи.

До първи 1 юни 2011 трябва да бъде парафиран договорът. В Допълнение 12, подписано от Красимир Първанов, се дава срок до 1 юни България и Русия да се договорят за цената на „Белене".

Това само по себе си за мен е безсмислено и е глупост, защото ако на тази дата не сме се разбрали, кой е виновен, коя от двете договарящи се страни, попита Трайков.

Той е категоричен, че Красимир Първанов е надвишил правомощията си, подписвайки обвързващото допълнени 12.

М. Димитров: Стана много голяма беля
Още...

Това според мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят, заяви Трайков.

От думите на министъра стана ясно, че на Първанов му е било изрично забранено да подписва.
Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която му беше забранено да подписва , подчерта Трайков.

Тепърва ДАНС ще изяснява защо Красимир Първанов е подписал подобен документ, с каква мотивировка е действал и дали от това произтичат някакви заплахи за националните интереси.

Сега България е в ненормална според министъра ситуация, защото остава неясен отговорът на въпроса кой ще плаща неустойките, ако не се договорим с руснаците за цената в срок.

На мястото на уволнения вече шеф на НЕК министър Трайков е назначил временно изпълняващ ръководния пост, но тепърва ще се мисли  кой ще наследи Първанов.

Министърът не отговори на въпроса ще участва ли утре в българската делегация за Москва, тъй като побърза да напусна министерството за срещата си с премиера Бойко Борисов.