Обезпечаването на финансирането на АЕЦ "Белене" ще се осъществи на три етапа, информира руската инженерингова компания "Атомстройекспорт", цитирана от БТВ.

През първия етап ще се избере консултант за предпроектните проучвания за създаването на финансовия модел.

При втория - ще се подготви търга за организиране на финансирането.

Третият ще състави документацията за финансовия отчет, се посочва в съобщение, цитирано от БТА.

Задачата на "БНП Париба" e да определи финансовите структури, които да предоставят средства за строителството на АЕЦ "Белене".

Очаква се през следващата година да завършат преговорите за кредитиране с водещи финансови институции.

На НЕК ще бъде предоставен списък на финансовите структури, които ще имат задължението да дадат конкретно предложение с посочени срокове и условия на финансиране.

Очаква се в най-кратки срокове да бъде избран и стратегическият инвеститор на проекта. Преговорите с немската компания RWE и белгийската Electrabel са към приключване.

НЕК трябва да вземе решение коя от двете фирми ще получи 49% от АЕЦ "Белене", припомнят от "Атомстройекспорт".

На 31 октомври 2006 г. НЕК официално обяви руската инженерингова компания за победител в търга за изграждане на АЕЦ "Белене" по руски проект "АЕЦ-92" с два блока тип ВВЕР-1000/В-466.

Договорът между "Атомстройекспорт" и НЕК за строителството на централата бе подписан на 18 януари 2008 г. в рамките на официалната визита на президента на Русия Владимир Путин в България.

Стойността на проекта е 3,997 млрд. евро за два блока по 1000 мегавата.

Припомняме, на 4 юни бе подписан договорът между НЕК и френската банка "БНП Париба", избрана за структурираща банка при финансирането на строителството на АЕЦ "Белене".