Предложенията на правителството за промени в данъчното законодателство са приети единодушно в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Проектът за изменение на Закона за данъка върху добавената стойност предвижда единна данъчна ставка от 9% за настаняване от хотелиери.
Ставката ще се прилага от 1 април 2011 година за всички доставки по настаняване.

Сред основните предложения за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са облагане на чуждестранни юридически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони), с данък от 10% за доходите им от услуги с източник България, като мярка за предотвратяване на отклонение от данъчно облагане и премахване на предпоставки за злоупотреби.

Предложението засяга и основните промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предвижда се и намаляване от 10% на 5% на данъка върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, платени от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица от ЕС, когато платецът и получателят на дохода са свързани лица и при изпълнение на определени условия според европейското законодателство.

Припомняме, на тристранния съвет беше обсъждан и Бюджет 2011 г. срещу който се обядиха синдикатите.
Дебатът ще продължи на следващото заседание на съвета, по време на което ще бъдат обсъдени и проектите за бюджет на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за2011г.

Също така на заседанието в спор влязоха министърът на финансите Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов, които са на различно становище по отношение на увеличението на минималната работна заплата.

Пред социалните партньори в НСТС министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова е направила и презентация на Концепцията за здравна реформа в България.