Цените на петрола в сряда продължават да растат, след максималния им от началото на годината скок през вчерашната сесия. Основната причина за това ценово рали е заявеното от Саудитска Арабия намаляване на експорта през август с около 1 млн. барела на денонощие.

Днес сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачиха с 39 цента - до $50,59 за барел. При закриването на пазара във вторник цената бе скочила с $1,6 (3,29%) - до $50,20 за барел.

Котировките на американския еталон WTI за септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишават с 48 цента - до $48,37 за барел. Вчера този петрол поскъпна с $1,55 (3,34%) - до $47,89 за барел.

Днес вниманието на пазара е насочено към официалните данни за състоянието на запасите от суровината в САЩ. Излезлите вчера данни на Американския институт по петрола (API), показаха съкращаване на запасите през миналата седмица с 10,2 млн. барела, което е 4 пъти над прогнозираното от експертите понижаване, информира MarketWatch.

Наблюдателите отбелязват, че и ако официалните данни на енергийното министерство потвърдят оценката на API ръстът на петролните цени ще се ускори.

За силното поскъпване на суровината вчера, а и днес, освен заявлението на Саудитска Арабия, подкрепа оказва и информацията за намеренията на Нигерия. Страната е изказала готовност да ограничи производството и да подкрепи споразумението за съкращаване на добива, когато той достигне 1,8 млн. барел на денонощие. По последни данни на ОПЕК в момента Нигерия добива 1,64 млн. барела на ден.