През изминалата седмица цените на зърнените храни на международните пазари се движaт предимно в низходяща посока.

На 30 септември Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува данни за запасите от зърнени храни в страната.

Оповестените числа драстично се разминаха с пазарната нагласа и оценките на авторитетни анализатори и водещите инвестиционни компании, пише в коментара си farmer.bg, цитиран от money.bg.

Според отчета на USDA запасите от царевица в САЩ към 1.09.11 г. възлизаха на 28,65 млн. т, което с 5 до 8 млн. т. превишава очакваното от търговските среди равнище.

Публикуването на тези „шокиращи високи" според анализаторите данни, в комбинация със засилващото се безпокойство за развитие на глобалната икономика предизвика вълна от спекулативни продажби на борсата в Чикаго и рязко понижение на котировките на царевицата, пшеницата и соята на щатския пазар.

Цените на Стария континент първоначално се огънаха под силния натиск отвъд океана. В края на седмицата обаче пазарът в ЕС успя да се стабилизира и до голяма степен компенсира загубите понесени в началото на седмичния период.

На 6 октомври ноемврийският контракт мелничарска пшеница затвори на борсата в Париж на равнище EUR188 /т, а царевицата - около EUR189/т. в сравнение с EUR191/т и EUR194/т на 29.09.11 г.

Експортните цени на западноевропейското мелничарско зърно останаха практически непроменени - EUR 197/т FOB Руан за френска пшеница (11-12,5% протеин) и EUR 210-220 FOB Балтийско море за германска пшеница (мин. 12,0% протеин). При фуражното зърно влиянието на американския пазар определено беше по-силно.

В търговските среди в момента преобладават нагласи за стабилизиране на зърнените пазари. Според търговците потребителите демонстрират намерение да спечелят от рязкото понижение на цените на аграрните суровини, но засилването на търсенето се лимитира от опасенията за неблагоприятно развитие на глобалната икономика и задълбочаване на дълговата криза.

Износът на руско зърно продължава да чупи исторически рекорди - над 9 млн. тона само за три месеца (юли-септември). За да стимулира експорта, руското правителство изрази готовност да редуцира ж.п. тарифите за превоз на зърнени товари до експортните терминали на Черно море.

Сагата с експортните мита в Украйна продължава. Вече е ясно, че митническата тарифа остава в сила до края на 2011 година, както предвижда законът.