Тютюнопроизводители от цялата страна протестират на автомагистрала „Тракия" при детелината на село Труд.

Близо 3000 тютюнопроизводители от цялата страна се събраха с искане незабавно да им бъдат изплатени държавните компенсации, както са ги получили миналата година - преди Коледа.

Протестиращите искат и отговор на въпроса какъв ще бъде размерът им.

Това съобщи Веселин Димитров, член на Асоциацията на тютюнопроизводителите. Той заяви, че очакват на място премиера и министрите на финансите и на земеделието, до които са изпратили покани.

Тютюнопроизводителите имат намерение да преминат към блокада митниците на границата с Турция и с Гърция.

Зам.-председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков уточни, че протестиращите ще останат край селото, докато не получат писмено решение от Министерския съвет, че са предвидени 160 млн. лева от акциз, които според него се полагат на работещите в отрасъла.

Тютюнопроизводителите са изпратили исканията си до министър-председателя, министъра на земеделието, председателя на парламента и председателя на комисията по земеделие в Народното събрание.

За изплащане на премиите са нужни около 160 милиона лева. По данни на Министерството на земеделието регистрираните тютюнопроизводители са около 40 000, но още 150 000 души са ангажирани в производството като работници.

Тютюнопроизводителите заплашват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към гражданско неподчинение. Днес те ще блокират движението по магистралата.