Протестът на тютюнопроизводителите в Дулово започна с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашните атентати в Брюксел, съобщи БНР. Над 200 производители от цяла Североизточна България дойдоха, за да защитят продукцията си. Те са издигнали лозунги: "Да съхраним тютюна!"; "Не ни вземайте хляба!"; "Искаме да се трудим!"; "Не ликвидирайте "Булгартабак".

Над 300 тона от миналогодишната реколта на тютюн не е изкупена. Това е причината трите браншови организации да организират протест на тютюнопроизводителите. Центрове на протеста ще са Дулово, Свиленград и Вълкосел, община Сатовча, съобщи обществената медия.

Почти половината от изостаналия тютюн е от района на Гоце Делчев, твърди Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча.

"Това е изключително рядко като ситуация – до края на март да не е изкупен тютюнът. Хората са паникьосани. Протестираме най-вече, за да може договорираният тютюн да бъде изкупен от фирмите, които са сключили договори. Това са: фирма "Саке" и фирма "Тополовград БТ" АД, уточни той.

Оказа се, че в момента тютюн изкупува единствено "Булгартабак", но и от там може да спрат изкупуването.

В Свиленградско, където също се надяват на изкупуване от "Булгартабак", по-късно през деня ще има протест. Председателят на Конфедерацията на тютюнопроизводителите Асен Кичуков заяви, че в три села там има неизкупени около 50 тона тютюн.

Наполовина са намалели производителите на тютюн в Смолянско, повече от 70 тона от продукцията в региона залежава. Стопани от село Црънча споделят, че вероятната цел е цената на суровината да падне.

"Ако дойдат да го вземат, ще го дадем без пари. Това им е целта – да го вземат за жълти стотинки. Най-елементарното обяснение е, че няма интерес самата държава да се намеси в тези отношения между изкупвачи и тютюнопроизводители", споделят стопани от село Црънча.

Преди дни браншовите организации изпратиха декларация до премиера Бойко Борисов, в която се обявяват в защита на "Булгартабак".

В последните 5 години холдингът изкупува 20% от произведения в България тютюн, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

"Булгартабак холдинг" изкупи по над 5000 тона български тютюн и това е по приватизационно задължение. Ние искаме тази практика да не приключва, да продължи в дългосрочен аспект. Разчитаме на ясен диалог, на ясни правила, а не всяка година да си извиваме ръцете. В цял свят се работи по модела "продай преди да произведеш", а в България се случва обратното", обясни Филев.

Само в Североизточна България има около 400 тона неизкупен тютюн. Производителите заявиха, че имат гаранции от "Булгартабак" той да бъде изкупен от тях. Водят се дела срещу некоректни фирми, съобщиха на митинга. В момента лидерите на протеста разясняват на тютюнопроизводителите новите моменти в Закона за тютюна, с който подобни проблеми те очакват да няма в бъдеще.