Жители на сатовчанското село Вълкосел заплашват, че ще запалят продукцията си от тютюн в центъра на населеното място, но не и да го продадат на безценица. Пред БиТиВи хората обясниха, че тютюнът тази година е хиляда пъти по-качествен от миналогодишния, а цените са същите. По-голямата част от местното население във Вълкосел се занимава с отглеждане на тютюн.

Хората споделят, че цените на суровината значително са паднали и въпреки положения труд не могат да изхранват семействата си. Сюлейман разказва, че преди за 1 килограм тютюн се купували 30 хляба, а сега и четири не могат да се купят.

Тютюнопроизводителят коментира, че когато държавата продавала килограм тютюн по 16 лв., 4 от тях са били за производители. Сега цената на суровината е скочила до 300 лв. за килограм. Изкупната цена за производителите обаче не се е променила. Сюлейман твърди, че „изкупните фирми ги ограбват с благословията на държавата”.

Тютюнът сега се изкупува на 4.20-4.30 лв. за килограм. Георги Арнаудов обяснява, че са очаквали средната изкупна цена да е над 6 лв., защото качеството си заслужава. В момента производителите все едно подарявали продукцията си.

Хората се притесняват, че докато чакат по-добра цена, тютюнът ще мухляса. Те напомнят, че цената у нас е най-ниска в Европа. Освен това България е единствената страна, в която има т.нар. неплатимо (бел. ред. отбиви от тютюна: пясък, карагюбек, влаги и други), което е в размер между 1 и 9, а понякога дори 12%.

Помолен за коментар на проблемите в сектора, премиерът Бойко Борисов заяви, че тютюнопроизводителите винаги се оплакват, защото ако тютюнът им е некачествен, няма кой да го купи.

Той отбеляза, че на производителите са били дадени „170 млн. живи пари", защото те са свикнали да гледат тютюн, макар да имат и други варианти.

Борисов анонсира, че директорът на „Чайна Табако" ще посети страната ни. Целта на посещението е китайците да започнат да изкупуват директно у нас, а не суровината да стига до азиатската държава през посредници в Турция.