България да бъде партньор на най-голямото изложение за земеделие и хранителна промишленост в Германия - „Зелена седмица" в Берлин.

Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той участва на откритото днес изложение в германската столица.

Найденов посочи, че България участва за 21-ви път със свой национален щанд, но никога досега не е била страна-партньор. Тази година такава е Унгария, която се явява партньор за втори път през последните десет години.

„Разговаряхме с министъра на Германия и ще направим контакт с организаторите от Messe Berlin да заявим домакинтство", заяви министърът на земеделието.

Според него това може да стане най-рано през 2013 г., тъй като до тогава вече има график за други страни. Ползите за страната-домакин се изразяват в реклама на държавата, нейните храни, земеделие, бит и култура. Организаторите предоставят площ от цяла палата, на която се разполагат фирми, които презентират съответната страна.

Тази година България се рекламира на „Зелена седмица" от 13 фирми.

Националният щанд е разположен на площ от 100 кв. м., който е оформен в модерна визия с винили, които имитират традиционни български черги. На него има изграден специален готварски кът, където се приготвят известни български ястия.

Посланието на българското участие тази година е:

„Искате ли да направите вълнуващо пътуване в страната на митичния Орфей, да посетите земите, в които е произведено и обработено най-старото злато в света преди повече от 7000 години, или да се докоснете до магията на древните траки, обитавали тази част от Европа?

Ако отговорът е положителен, посетете щанда на България на най-представителното изложение за хранителна промишленост, земеделие, горско стопанство и градинарство - „Зелена седмица" 2010 в Берлин от 15 до 24 януари.

Българите, като наследници на древни култури и цивилизации, са съхранили техните традиции и със съвременните достижения на науката и модерните технологии произвеждат продукти с ненадминати качества.

Използвайки уникалните дадености на все още съхранената природа и мекия климат, в съчетание с рецепти, предавани от поколения, българските производители ви канят на едно пиршество за сетивата с най-доброто от своята продукция".