В рамките на две седмици собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали трябва да предложи план за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид, кадмий и олово до допустимите нива.

Около това решение се обединиха участниците в извънредния Отраслов съвет за тристранно сътрудничество „Металургия", проведен в Кърджали.
На съвета присъстваха министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и Тотю Младенов, собственикът Валентин Захариев и мениджмънтът на дружеството, работници в предприятието, народният представител Цвета Караянчева.

Този срок е възможният компромис от страна на държавата към собственика на предприятието, който трябва да реши  как ще спази съответните норми, ако продължи да работи.
В противен случай  държавата няма да има друга алтернатива, освен да състави план за прекратяване дейността на част от оловното производство.

До края на февруари ОЦК-Кърджали трябва да внесе за разглеждане в  МОСВ необходимата документация за ОВОС на депо за опасни отпадъци от собственото си производство.

Освен това инвеститорът заяви намерение до края на 2013 г. изцяло  да приведе новото оловно производство в съответствие с екологичното законодателство. Тримата министри бяха категорични, че сега съдбата на предприятието е изцяло  в ръцете на неговия собственик.