Ръководството на "Топлофикация София" се срещна с представители на синдикалните организации в търсене на баланс между оптимизирането на разходите и осъществяването на социален диалог, съобщиха от топлофикационното дружество.

Раководството е очертало особено тежкия енергиен и икономически контекст, в който оперира дружеството.

"Налице е постоянно повишаване на цената на природния газ в Европа, която в началото на март скочи с нови 79%, а в края на 2021 г. квотите за въглеродни емисии достигнаха рекордни нива от 90 евро/тон. Заради безпрецедентно по-високите реални цени спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР към края на март 2022 г. Топлофикация ще има недовзет приход в размер на 413 млн. лв." - посочват от столичната "Топлофикация".

В резултат на наложения мораториум върху цените на топлинната енергия и премията, която дружеството получава от Фонд СЕС, се формира огромен ликвиден недостиг, увеличаващ задълженията към Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) и Булгаргаз ЕАД.

"Това води до спешна необходимост от предоговаряне на условията по дълга към БЕХ, като от своя страна кредиторът налага условия за строга финансова дисциплина, включваща преразглеждане на разходите за персонал. В тази кризисна ситуация единственият път пред "Топлофикация София" е да продължи да оптимизира движението на паричните потоци чрез структурни промени, дигитализация и модернизация на технологичните процеси." - казват още от управата.

Ръководството подчертава също, че високо цени хората и екипите, които са част от дружеството.

"Предвид инфлационните процеси в страната ръководството разбира необходимостта от актуализация на разходите за персонал, но трябва да се съобрази и с изискванията на основния кредитор. Дружеството отправи апел към синдикалните представители за диалог и съвместно намиране на работещи решения в синхрон с критичната нужда от свиване на разходите." - казват в заключение от "Топлофикация София".

Паргов: През април дълговете на „Топлофикация София“ ще достигнат 1,5 милиарда

Паргов: През април дълговете на „Топлофикация София“ ще достигнат 1,5 милиарда

Той ще направя предложение Председателският съвет на СОС да извика спешно на разговор ръководството