Бъдещите поколения са на път да бъдат обгърнати от най-голямата пенсионна криза в историята, смятат анализатори от базирания в Женева World Economic Forum (WEF) в свой доклад. Единственият начин това да бъде предотвратено е политиците да действат веднага, смятат те.

Анализаторите прогнозират, че увеличаващата се средна продължителност на живота би поставило най-големите световни икономики в ситуацията да обезвреждат бомба със закъснител.

Шест държави, в които пенсиите са най-големи - САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, Япония и Австралия, както и двете най-населени страни - Китай и Индия, ще се окажат пред финансова дупка от над 400 трилиона щатски долара през 2050 г.

"Очакваното удължаване на средната продължителност на живота и застаряващото население е финансовият еквивалент на промяната на климата", смята Майкъл Декслер, анализатор в WEF.

World Economic Forum организират годишното събиране на финансовия елит в Давос. Според тях, бебетата родени днес ще живеят по над 100 години. И заради това средствата, които трябва да се заделят за финансовото осигуряване на хората в пенсия ще достигнат безпрецедентни нива.

Анализаторите изчисляват, че за следващите четири десетилетия дупката на осемте споменати държави ще се увеличава с по 5% всяка година. Или с други думи - по цели 28 милиарда щатски долара дефицит на всеки 24 часа.

"Трябва да отговорим подобаващо на това предизвикателство днес или последствията ще преследват следващите поколения", допълва Дрекслер.

WEF предлага план, с който да се справим с цъкащата бомба. Сред тях е промяна на възрастта за пенсиониране. Те препоръчват също политиците и администрацията да обясняват по-ясно на гражданите каква пенсия ще получават и как могат да я увеличат. В подобна посока е и друго тяхно предложение - финансово ограмотяване за тези в нужда.