Програмата за развитие на селските райони в момента има проекти за 25 млн.евро, които се усвояват в цялата страна. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от Нова телевизия. 

По думите му предстои отваряне на втория прием за около 15 млн.евро.

Той посочи, че ще се финансират предимно паметници на културата, независимо дали са от национално и от местно значение.

Паметниците на културата преминават през специален режим на одобрение на проектите и на плащане, което забавя процеса", обясни Порожанов.

Той допълни, че ръководеното от него ведомство получава съдействие в тази посока от компетентните органи.

"Сега се възстановяват повече манастири", разясни земеделският министър.

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Биопроизводителите искат оставката на Порожанов заради репресии

Отнети са лицензите на 2 сертифициращи компании, от МЗХГ звънели за техни хора

Той адмирира инициативността на Софийска епархия за реставриране на манастири, също и на отец Никанор за създаване на поклоннически туризъм в Пернишка област, който да даде поминък на местното население.

Румен Порожанов присъства на официалното откриване и освещаване на новата сграда на манастира "Св.Четиридесет мъченици". Тя е съградена като точно копие на напълно разрушените преди години манастирски конаци. 

Проектът е на стойност 644 482,82 лв. и включва още основен ремонт, възстановяване, обзавеждане на манастира и благоустрояване на прилежащите части на терена около Светата обител.

Той допълни, че както първия прием, така и предстоящия ще бъде съобразен с всички изисквания на "Светия Синод" за това, къде да бъде даден приоритет. Ще бъдат подпомагани основно паметници на културата, независимо от национално, регионално или друго значение.

"Паметниците на културата минават през специален режим за одобрение на проектите, респективно и при плащането. Това води до известно забавяне в процеса, но получаваме съдействие от Министерство на културата", увери Румен Порожанов.

Водосветът на манастира беше извършен от белоградчишкия епископ Поликарп. Сред гостите бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Перник, Трън, Земен, както и кметовете на околните населени места.