Освободен е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) Невена Иванова.

При проверка на Инспектората при Министерството на земеделието и храните са открити нарушения в ръководената от нея служба. Докладът на Инспектората препоръчва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност както от Невена Иванова, така и от Тодор Гъдев, главен секретар на ИАСАС и Весела Соколова - Багдади, директор на дирекция „Административно и финансово обслужване".

Директорът е освободен със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов

Нарушения са открити в заповеди на изпълнителния директор на ИАСАС Невена Иванова на служители за изплатени бюджетни средства за положен извънреден труд, който към момента на плащането не е бил извършен. Средствата са изплатени на служителите на 27.11.2009 г., което е преди да бъде положен извънредния труд.

С един и същ номер и дата са издадени 2 броя заповеди на изпълнителния директор с различно съдържание относно размера на допълнителното възнаграждение. В резултат на това на служителите е изплатено трудово възнаграждение за положен извънреден труд за месец ноември 2009 г. увеличено със 150% вместо по първоначалната заповед - 100%.

По издадените заповеди на Невена Иванова са начислени и изплатени суми на служители от агенцията за положен извънреден труд общо в размер на 30 292,37 лв.

За установените при проверката нарушения ще бъдат сезирани прокуратурата и икономическа полиция за търсене на наказателна отговорност, увери министър Мирослав Найденов