Българската телекомуникационна компания (БТК) цифровизира всички телефони в градовете Кърджали и Монтана, обявиха от пресцентъра на компанията.

В края на миналата година степента на цифровизация в Монтана е била 66%, а в Кърджали - едва 53%.
От август тази година всички клиенти на компанията в двата града използват цифрова линия.

Към момента над 52% от националната телекомуникационна мрежа е цифрова.

„Един от приоритетите на БТК е непрекъснато да модернизира своята инфраструктура. Само за 2005 г. телекомът е инвестирал над 90 милиона лева, за да изгражда модерна телекомуникационна инфраструктура", заяви Севдалин Станев, Главен директор „Експлоатация и архитектура на фиксираната мрежа".

Основното предимство за клиентите на БТК от Монтана и Кърджали е, че в градовете вече няма нито един от така наречените „дуплексни" телефони.
Дуплексите не позволяваха на двата абоната с различни номера да говорят едновременно. Освен това всички клиенти от градовете могат да ползват високоскоростен ADSL Интернет от БТК.
Към момента над десет населени места в област Монтана и Кърджали имат достъп до качествен ADSL, а до края на годината жителите на Белоградчик, Димово, Дунавци, Енчец и Глухар също ще могат да се възползват от високоскоростната широколентова технология.

БТК ще телефонизира и осем нови жилищни блока в квартал „Възрожденци" в Кърджали до две седмици.

Други 27 сгради, които са в етап на строеж, ще разполагат с телефон при приключване на строителните работи.

Всички клиенти на БТК в Монтана и Кърджали могат да се възползват и от допълнителните предимства на цифровата мрежа.
Напълно безплатно те могат да активират услугите CLIP (показване на номера на търсещия) и CLIR (забрана за показване на собствения номер), пренасочване на обажданията към друг номер, изчакване на повикването и разговори в група от фиксирани телефони и много други, уточняват още от компанията.