Половин милиард лева европейски и държавни пари отиват за ремонт и рехабилитация на пътищата от републиканската пътна мрежа.

55 млн. лв. са разходваните средства за зимно поддържане, а до март месец наложените глоби на фирмите са над 820 хиляди лева.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с шефа на пътната агенция инж. Лазар Лазаров представи отчета за дейността на агенцията и предстоящите ремонти в страната. За сравнение – през миналата година изразходваните средства за зимно поддържане са в размер на 60 млн. лв.

Министър Павлова заяви, че след края на зимата и зимното поддържане, което приключи на 15-ти март, е направен анализ на състоянието на пътната мрежа. Има пътища, които са за цялостен ремонт, има и за авариен ремонт.

От общо 20 хиляди километра пътища в страната около 30% са в лошо състояние и се нуждаят от сериозен ремонт, в средно състояние са 27%, а в добро състояние са около 40% от пътищата.

Министър Павлова уточни, че от април започват ремонтите на пътищата, като акцент ще представляват пътищата в Северна България. Специален фокус са тези в Северозападна България. За тях ще бъдат разходвани средствата, събрани в бюджета с увеличението на приходите от винетките или около 68 млн. лв.

Ремонтират пътищата в страната до края на май, ако не вали

Ремонтират пътищата в страната до края на май, ако не вали

Ремонтите стартират след Великденските празници

„Около 200 млн. са за цялостен превантивен ремонт на третокласни пътища в най-лошо състояние”, обясни министър Павлова. Други 32 млн. лв. са отделени за ремонти на тунели и виадукти.
АПИ започва ремонта от дясната тръба на „Витиня”, след което виадуктите „Елешница” и съоръженията над Стряма.

Министър Павлова каза още, че от утре започва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна за участъка, който е в най-лошо състояние – така нареченият мост 1. Преди началото на летния туристически сезон той да бъде ремонтиран, обеща министър Павлова.

Относно новите пътища, министърът открои пътя Бургас – Слънчев бряг, обходът на Ахелой, както и пътя Поморие –Ахелой.

Предстои да бъде утвърдена процедура за АМ „Хемус” лот 1 за изграждането на първия участък от Ябланица до Боаза, довършване на търга за тунела на Железница от АМ „Струма”, както и довършване на отчужденията на София – Калотина, за да бъде обявен търг за участъка Калотина и довършване на участъка на обхода на Димово и обхода на Бяла, като част от двете направления Видин – София и Русе – Велико Търново.

Това са приоритетните обекти със средства от държавния бюджет, с изключение на тунела „Железница”, обясни министър Павлова.

Отделно от това АПИ обяви търга за 15 тръжни процедури – търгове на стойност 180 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие”. „240 км. за цялостна рехабилитация и ремонт, най-ключови от тях са - Петрохан, Стара Загора - Раднево, Пловдив – Асеновград, Габрово – Севлиево, Плевен – Ловеч, Добрич – Варна, Разград – Търговище”, заяви Павлова.

„Всичко това са инвестиции от около половин милиард лева държавно финансиране и европейски бюджет, които ще инвестираме тази година за ремонт текущ, превантивен и цялостна рехабилитация на републиканската пътна мрежа”, обобщи Павлова.