Част от дребния и среден бизнес ще бъде изваден на свободния енергиен пазар, съобщи шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той е категоричен, че малката индустрия, която е на регулирания пазар трябва да бъде на свободния.

Семерджиев уточни, че става въпрос за потребителите на средно напрежение и че тези, които употребяват ниско напрежение ще останат защитени потребители. Разликата между свободния и регулирания пазар е в това, че на регулирания има ясни цени за една година напред, а при свободния пазар ще има по-чести пунктуации при цените. Според Семерджиев потребителите, които са на свободния пазар няма да загубят.

Той поясни още, че критериите за това кой да бъде на свободния пазар все още се уточняват и обеща на тези, които бъдат извадени на свободния, че това няма да ги постави под риск.

„Едно индустриално предприятие трябва да си търси доставчици на енергия и енергията да си я купува от търговци, така че постепенно малката индустрия ще бъде извадена на свободния пазар", посочи шефът на ДКЕВР.