Валентин Златев вече не е управител на "Лукойл България", съобщава Mediapool.

С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството - регистрираното в Холандия "Лукойл Юръп Холдингс Б.В.", от днес (19 април 2019 г.) е подадено заявление за смяна на Златев като представляващ българското дружество. Заявлението все още не е вписано в Търговския регистър.

На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните 8 години е бил генерален директор на "Лукойл ЦИЕ и Белгия" - поделението на Лукойл за Централна и Източна Европа.

Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на "Лукойл" в Белгия, както се уточнява в руски медии.

В решението на собственика на "Лукойл България" не се посочват причините за смяната на Валентин Златев, който е начело на българското поделение на руския петролен гигант от март 2008 г.

В последствие от пресслужбата на "Лукойл-България" съобщиха, че Генералният директор на дружеството г-н Валентин Златев е назначен за Председател на Контролния съвет на "ЛУКОЙЛ-България", като заменя на тази длъжност представителя на Президента на публичното акционерно дружество "ЛУКОЙЛ" г-н Алексей Ламбин. Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната.

Смяната е следствие на плановата ротация на ръководни кадри в системата на публичното акционерно дружество "ЛУКОЙЛ", оперативното ръководство на "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД се поема от г-н Булат Субаев, досегашен генерален директор на подразделенията на ПАО ЛУКОЙЛ в Белгия, Холандия и Люксембург.