Нотариусите ще събират обикновена такса при заверка на сделките на търговските фирми.
Това обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която обяви, че на днешното си заседание Министерският съвет е приел промени в Търговския закон, с които по административен ред се извършва превенция на ограничаване на кражбите на фирми.

„Измененията са малки, но изключително съществени, свързани са с изискването, освен нотариална заверка на подписите, да има и нотариална заверка на съдържанието”, коментира Захариева.

Промяната се налага, тъй като най-често кражбите на фирми се извършват с фалшиви документи и удостоверения, фалшиви пълномощни за прехвърляне на дружеството.

Министърът призна, че е било трудно да се убедят нотариусите да събират обикновена такса. Таксите са регламентирани в Закона за нотариусите. Той също ще претърпи известна корекция, тъй като досега за такива услуги нотариусите са прибирали пропорционална на стойността на сделката сума. Сега оскъпяването ще е незначително.

„С въвеждането на нотариална заверка не само на подписите, но и на съдържанието и изискването копие от тази заверка да се съхранява при нотариус, ще се ограничат до минимум тези престъпления”, коментира министър Захариева.

Тя уточни, че има проведено проучване между членовете на Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара, от което става ясно, че бизнесът подкрепя подобна мярка. „Така фирмите могат да са спокойни, че бизнесът им няма да бъде обсебен”, увери Захариева.

Тя припомни, че досега делата по заличаване на вписването продължават с години, а с тези малки изменения, подкрепяни от бизнеса, ще са в интерес на всички търговци и техните служители.