Синдикатите и работодателите имат твърда договорка минималната заплата да се увеличи от 1 юли. Предложението на КНСБ е тя да стане 290 лева, информира БНР.

Вдигането на минималната работна заплата е антикризисна мярка, както за бюджета, така и за най-бедните българи, изчисляват от синдиката и коментират, че в 15 от 27-те страни-членки на ЕС се предприема подобно действие.

При минимална заплата от 290 лева, след облагане работникът ще получи чисто 229 лева, а това е с 40 лева повече разполагаем доход, който ще се инвестира в икономиката.

В същото време от увеличението ще спечели бюджета и осигурителните фондове, защото там ще влязат десет милиона лева повече.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че увеличението на минималната заплата от първи юли е гарантирано. Синдикатът предлага сумата 290, защото така минималното възнаграждение ще изпревари прага на бедност, минимумът в момента получават 130 хиляди души.

До края на май синдикати и работодатели трябва да се споразумеят.

От КНСБ съобщиха, че за първите три месеца на годината заетите намаляват със 64 хиляди души. Само 15 хиляди от тях са се регистрирали в бюрата по труда.

Утре съветът за административна реформа започва да обсъжда къде и с колко в администрацията да се съкратят разходите, както реши правителството.

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще участват в работата на съвета. Предложението е там, където са направени и съкращения през миналата година сега да не се съкращават разходи за заплати.

Поет е ангажимент от финансовото министерство да не се режат разходите в социалната система.