Минимална заплата ще има. В това увери председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "Денят ON AIR".

Така отговори той на въпроса ще има ли все още минимална заплата след договорките в Тристранката и как ще се определя тя. 

По думите му, минимналата работна заплата трябва да остане, но да не е административно зададена на държавно ниво, а бизнесът по отрасли да има думата. 

"Тя остава, ще има минимална работна заплата за страната. Не става дума за единна европейска минимална заплата, не сме добре по показателя договаряне на минимална работна заплата", допълни той.

Има икономически дейности, в които се очаква тя да е по-висока, счита той.

България сред трите страни в ЕС без законов критерий за минимална заплата

България сред трите страни в ЕС без законов критерий за минимална заплата

Другите две са Румъния и Естония

"Досега имаше минимално осигурителни прагове, целта е те да отпаднат. Това е реформа, за която отдавна настояваме. Тази година ще имaме спад на БВП в рамките на 7,2%. Ще опитаме да договорим адекватно равнище за минимaлна заплата за догодина", обясни Велев за Bulgaria ON AIR.

Велев уточни, че се водят преговори, за да се въведат по-високи минимални заплати за висшистите и служителите с висока квалификация у нас. 

Той коментира и възможна втора вълна на кризата заради пандемията. 

Според него втора при вълна на Ковид-19 кризата ще е по-осезаема за медицината, а що се отнася до икономиката - тя не е спирала напълно, а като цяло кризата си е назрявала доста преди това.

Българската индустрия тръгнала надолу още от миналата година, отбеляза Велев.