Виетнамската риба пангасиус ще измести традиционния пълнен шаран с орехи за Никулденската трапеза. Вносното рибно филе е хит най-вече заради атрактивната си цена.
Тази година цените на рибата преди празника са по-високи. Живият шаран струва 5.50-6.00 лева за килограм, а парче почистено филе от него излиза 8-9 лева, съобщава БНТ.
Доскоро пангасиусът беше непозната риба за българина, особено в морски град като Бургас, където винаги има изобилие от риби. Тази година обаче, всичко е по-скъпо.
В рибните магазини се предлага всичко - живи шарани, толстолоби и попчета, пресен сафрид, лефер, сардина и кефал, екзотични змиорки, акули, калмари и скариди. Деликатесният зарган се продава по 12 лева килограма, а калканът струва над 28 лева.
Цацата е по 2 лева и затова свършва много бързо, а хората се редят на опашка за нея. За Никулден хората имат и друга евтината алтернатива - виетнамски пангасиус, който струва 4 лева - почистена, бърза и лесна за приготвяне риба.
Виетнамската бяла риба се продава замразена в големите супермаркети. Пангасиусът е по-евтин, а това ще накара много хора да го изберат за празничната трапеза на Никулден.
posredstven
на 05.12.2011 в 23:24:32 #6taz | 05.12.2011 10:37 ------------------ е, то и прасето е така ?!
лично мое мнение
на 05.12.2011 в 20:38:04 #5Пангасиус НЕ Е виетнамска риба, и тук в Германия се смята за една от много вкусните! Друг е въпросът от къде се е появила в БГ!
hana-sofia
на 05.12.2011 в 13:42:54 #4Мисля че риба от нашите реки и България все едно на каква цена е по добре от риба кой знае от къде.
Минувач
на 05.12.2011 в 12:24:06 #3Рибата тон е носител на живак. Същото важи за херингата, треска и бяла риба.
icomaestroto
на 05.12.2011 в 10:49:50 #2И като добавим,че 40% от съдържанието на замразената опаковка е лед. Честито! 4 лв ама.. друг път.В Русе цената на щарана по големите вериги хипермаркети е около 4-5 лв. Аман от поръчкови статии.
Георги-НЗ
на 05.12.2011 в 10:30:30 #1Пангасиуса от Виетнам е тъпкан с тежки метали и разни отрови. Яжте и се чудете що не ви е добре после.