Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреждава за появата на евтини, но опасни стоки.

Една от основите, на която се води конкурентната борба между производители и търговци, е цената, която често се оказва решаващ елемент при вземането на решение за покупка от страна на потребителя.

Понижената цена от своя страна, обаче, често води до понижено качество, което понякога има отношение и към безопасността, изтъкват от Комисията.

Това е така, тъй като, за да се постигне по-ниска себестойност на даден продукт, следва за неговата изработка да са използвани по-нискокачествени съставки, недостатъчно надеждна технология на приготвяне, дори да липсват важни компоненти или конкретна информация за продукта относно качества и свойства, което може да направи тези стоки и услуги потенциално опасни.

Практиката показва, че рискът при една част от откритите на пазара опасни стоки е свързан с недостатъчната здравина на материала, от който са изработени, ненадеждно закрепени елементи, с това, че някои от участъците на са достатъчно заоблени, с липсата на предпазни механизми и пр.

Намаляването на покупателните възможности на хората във връзка с икономическата криза ги изправя пред необходимостта да редуцират до минимум пазаруването на нехранителни стоки.

Последната открита по инициатива на инспекторите опасна стока е предназначена за деца. При проверката на склад в Бургас представителите на КЗП са попаднали на масичка и столче към нея.

При проверката търговецът е представил документи, в които обаче не се посочва дали стоката е безопасна. Оказало се, че сгъваемото детско столче и масичката не съответстват на изискванията.

Комплектът с метална конструкция е предназначени за момченца. Столчето е с тапицирани облегалка и седалка.

На облицовката на седалищната част на столчето и на плота на масата има изображение на автомобил, който е анимационен герой от детско филмче. Опасността на този комплект се крие в липсата на заключващи механизми, застопоряващи мебелите в определена позиция, която да не създава риск за детето при ползването им.

Отсъствието на такъв механизъм намалява себестойността на продукта и е сериозна предпоставка за възникване на инциденти докато малчугана рисува или пише.
Внезапното му ставане, обръщане или дори мръдване може да предизвика свиване на масата или стола, при което детето да се нарани.

Друга опасност, продиктувана от липсата на предпазен механизъм, е възможността детето само да опита да свие или разгъне мебелите. Тогава то би могло да приклещи пръстите си между движещите се металните части, които също не отговарят на стандартите.

Продуктите са опасни и поради това, че не са придружени с инструкции за ползване и никъде не е указано за каква възраст са предназначени.

Тази опасна стока и още няколко други, открити в последно време от инспекторите показват, че се налага допълнителна част от усилията в контролната дейност на КЗП да бъдат пренасочени към надзора на пазара за появата на опасни продукти.

По-надеждната защита от опасни стоки ще се реализира по няколко начина. Единият е чрез зоркото бдение на инспекторите при проверките в търговската мрежа в страната.

Друг съществен аспект от осигуряването на безопасен пазар у нас е възможността за спирането на опасните стоки още на границата на страната и недопускането те да влязат на територията на България.

Като цяло за обезопасяването на пазара огромна роля ще продължава да играе европейската система RAPEX, чрез която се осъществява бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки на пазара на ЕС.

По тази система тече непрекъснат обмен на информация, което възпрепятства разпространението на вътрешния европейски пазар на доказано опасни стоки и помага на контролните органи в усилията им за премахването на продукти, криещи риск за живота и здравето на потребителите.

За първото шестмесечие на тази година по RAPEX в КЗП са постъпили 1713 уведомления за доказано опасни стоки от 27-те страни-членки на ЕС. Почти половината - 455, от общо 1001 пристигнали в КЗП нотификации за различни видове опасни изделия са от компетенциите на комисията.