"Държавата си свърши добре работата с ограничаване на Ковид-19, но господин Марешки апелира за заработването и на икономически щаб, предвид излизането от настъпилата криза. Продължаваме да твърдим, че трябва да има и мярка 100/0, трудно е да се определи за кой сектор, но тази мярка може да се пренасочва". 

Това заяви за "Денят ON AIR" депутатът от "Воля" Пламен Христов.

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Сачева заяви, че ще бъдат разработени и подзаконовите нормативни документи

По отношение на Закона за социални услуги имахме доста резерви, има доста спорни текстове в него, надявам се, че с изработването нещата ще бъдат регулирани, каза още Христов.

Според него е резонно този закон да се отложи още, за да се доизпипа. Има неща, които са добри, но хората трябва да са спокойни. Когато има спорове, се отива от едната крайност в другата.

Припомняме, че на 5 април стана ясно, че държавата поема осигуровките в схемата 60/40.

Според данни на Националният осигурителен институт (НСИ) 205 хиляди работещи от над 7600 предприятия са получили компенсации по мярката за запазване на заетостта за месеците март, април и май.

Над 88 млн. лева са изплатените компенсации по нея.

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма и транспорта

Мярката 60/40 става 80/20 за туризма и транспорта

Това стана ясно на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори

От първи юли мярката ще продължи да действа, но с нов дизайн и по нея ще могат да се наемат и регистрирани в бюрата по труда безработни.

Мярката 60/40 ще стане 80/20 и ще обхване туристическия сектор, по 290 лева месечно за служител ще получават не само транспортните, но и туристическите фирми, стартира нова грантова схема от юли за 30 милиона лева.

Това стана ясно през юни на спешна среща между ресорните министри, превозвачи и туроператори.