По време на срещата си с производители от Първомай министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов увери, че до края на годината ще заработи Агенция за контрол на храните.

Тази идея вече е обсъдена с премиера Бойко Борисов и в момента се търсят начини за нейното финансиране. Една от възможностите е да бъде изтеглен заем от световната банка, уточни Найденов, цитиран от БНР.

Според министър Найденов, създаването на агенцията ще даде допълнителни гаранции не само по отношение на сигурността, но и на качеството на крайния продукт.

Той допълни, че се предвижда връщането на българския държавен стандарт на основните хранителни продукти, произведени у нас.

Потребителите в момента се подвеждат, защото като страна от ЕС имаме голям внос и разнообразие. Към момента има само технически спецификации, които малко или много се различават от БДС, заяви Найденов и даде за пример продуктите бяло саламурено сирене и българско кисело мляко.

Връщането на БДС е съвместна инициатива на министерството на земеделието и асоциацията на преработвателите в България. Работна група, представена от министерството на здравеопазването, икономиката и земеделието подготвят документите, които ще бъдат внесени на някои от следващите заседания на министерски съвет, допълни земеделският министър.