Да се направи всичко възможно да се намали цената на горивата у нас.

За това се обяви министърът на транспортна Петър Мутафчиев по време на откриването на пътната отсечка Строево - Карловско шосе, съобщава Радио Пловдив.

Той очаква конкретните решения за това да дойдат от министерствата на финансите и на икономиката.

Те трябва да са съобразени с европейското законодателство, като според Петър Мутафчиев проблемът в България е, че акцизът е под минималния за ЕС и не може да го намалим.

Може да се търси споразумение с Европа за дерогация - намаляване на акциза сега и достигане на минималните прагове след години, каза министър Мутафчиев.

Това обаче по думите му било малко вероятно, следователно трябва да се търсят други финансови решения.

До края на 2009 година няма да има увеличение на акциза за горивата и това е ангажимент, който правителството може да отстои без да влиза в разрез с изискванията на ЕС, каза още Мутафчиев.

Той припомни, че в присъединителния си договор България е поела ангажимента да мине минималната граница на акциза за горивата след 2009 г.

Според Мутафчиев, проблемът с цените на горивата е за цяла Европа и трябва да се мисли вариант за решаването му на европейско ниво.

В същото време, подчерта транспортният министър, трябва да се направи нещо, което максимално да намали цените у нас, защото, по думите му, от развитието на автомобилния бранш зависи и икономическото развитие на страната.

Цените на горивата са тема на работна среща утре между експерти от транспортното министерство, Министерство на финансите и представители на браншовите организации в транспорта.

В Пловдив Петър Мутафчиев бе на откриването на пътната отсечка Строево - Карловско шосе, която свързва общините Марица и Панагюрище.

Отсечката е 3 и половина километра. Изпълнител на обекта е софийска фирма, строителството е извършено за два месеца, а вложените средства са 2,2 милиона лева, каза кметът на община "Марица" Запрян Дачев.

Тази отсечка е много важна, тъй като свързва директно автомагистрала "Тракия" с Панагюрище, и "разтоварва" Карловско шосе, допълни кметът.

В най-скоро време ще бъде открит ремонтираният път, който свързва с. Ясно поле, община "Марица" с гр. Раковски.
Общината е внесла проекти в МРРБ за рехабилитация на пътя от с. Войводиново до с. Калековец и жп-прелезите на пътните отсечки за с. Рогош и с. Скутаре.

Дачев каза, че с лични средства в размер на 3 милиона лева общината ще започне това лято ремонт на улици във всички населени места на общината.