Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни правила, при които се затварят хотели и заведения.

Необходимо е да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби, посочва се в официална позиция на асоциацията.

Според тях настоящите мерки противоречат на логиката и йерархията в държавата - въпреки уверенията на здравния министър д-р Костадин Ангелов, че поне до вторник няма да бъдат затваряни заведения, в петък чрез заповеди на кметове по места се е случило точно това. По този начин според БХРА неформално се изземва властта от здравното министерство и Националния оперативен щаб.

Те са категорични, че невъзможността на институциите да съблюдават изискванията, които сами са наложили, не трябва да се плаща от бизнеса.

Заведенията на закрито - най-рисково място за зараза с COVID-19

Заведенията на закрито - най-рисково място за зараза с COVID-19

Градският транспорт е едва на 7-8 място по риск, сочи д-р Кантарджиев

По тази причина от асоциацията настояват управляващите и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти.

От бранша предлагат самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари, да работят поне до 24.00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да ряботят с 50% от него, а ако се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. Сред предложенията е и създаване на единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките.

Според БХРА трябва да отпадне и изискването гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят задължително маски на територията на обекта извън заведенията.

Затварят нощните заведения в София
Обновена

Затварят нощните заведения в София

Мярката е в сила за следващите две седмици

Те настояват и за яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50% от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. По тази причина предлагат да бъдат сертифицирани хотелите в зимните курорти по предложените правила в допълнение към сега съществуващите, които да бъдат обсъдени, така че да се гарантира безопасността на гостите, а местата, които отговарят на съответните правила, да имат гаранция, че няма да бъдат затваряни.

От бранша искат гаранции, че ако местата за настаняване и заведенията спазват наложените предписания, държавата няма да ги затваря произволно.

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Нямаме нито едно установено огнище в заведение, заяви той

Те изтъкват, че само в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация членуват над 3000 представители на хотели и ресторанти, като приносът на туризма в БВП е от порядъка на 8-10% годишно. Сривът на бранша би довел до икономически колапс за цели дестинации и региони, в които туризмът е основно препитание, предупреждават от БХРА.

Те настояват всички бъдещи мерки за ограничаване на пандемията, касаещи туристическата индустрия, да бъдат обсъждани предварително с всички национално представени туристически организации.