Имаме затваряне на цял отрасъл в нощния живот, загуба на работни места, загуба на финанси в икономиката, а здравният ефект е нулев. Това каза председателят на Съюза на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нямаме нито едно установено огнище в заведение, заяви той. Според него, ако се спазват мерките, няма да има нужда от нови. Последната справка на РЗИ показа, че най-често противоепидемичните мерки се нарушават в болниците и заведенията.

Трябва да се направи организация и да се контролират всички барове, ресторанти, дискотеки, коментира Алибегов.

Създали сме ясни правила за спазване. Който не ги спазва систематично, или да бъде глобен или затворен. Но не това да става локално за дадения обект, категоричен бе той. По думите му спадът в оборота на заведенията е между 40-45% и се дължи на свитото потребление и противоепидемичните мерки.

Председателят на Съюза на заведенията допълни, че мерките за намаленото ДДС, мярката 80/20 и увеличаването на минималната работна заплата в сектора са помогнали на представители на бранша да не фалират.

Припомняме, че на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Преди това ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Бюджетната комисия също прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти. Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Финансовото министерство излезе с позиция, че е твърдо против нямаляването на ДДС за стоки и услуги.