Яйцата на едро са поевтинели средно с 22% до 25 стотинки за брой за месец април, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цитирани от БТА. В края на април цената на яйцата е паднала до 22 стотинки.

На годишна база яйцата обаче са поскъпнали с 56 процента - през април 2011 те са се продавали на едра по 16 стотинки.

Цената на захарта, ориза и лещата за този месец също е паднала - с около 2-4%. Цените на брашното и фасула се движат около нивата от март. Олиото поскъпва с два процента (пет стотинки) за месеца на база до 2,52 лева за литър.

Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е с разлика плюс минус 1 - 3%.

Спрямо април 2011 година фасулът поевтинява с 18 процента, а местните произведения и рибата с разлика 2 - 12 процента. Млечните произведения поевтиняват на годишна база с около 3 процента.

Наблюдава се понижение на цените на оранжерийните краставици (11,7 %), салатите (23% ), картофите (9%) и зелето (2%).

Поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при оранжерийните домати (29 %) и зрелия чесън (5%), а ябълките, бананите и цитрусовите плодове са поскъпнали на месечна база в диапазона 1 - 11 процента.

В сравнение с април 2011 г. има ръст в цените на бананите и цитрусовите плодове в порядъка на 4 - 10 процента.

На годишна база оранжерийните домати поскъпват с 13 процента, а оранжерийните краставици с 35 процента. При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зелето и чесъна - с около 50 процента.

Цената на зелената салата през тази пролет е с 6.5 на сто по-ниска, а ябълките се търгуват с 33 на сто по-евтино в сравнение с миналата пролет.