По-забавено икономическо развитие в секторите строителство, търговия и производство очакват от Българската стопанска камара, като следствие от финансовата криза.

Ще се стигне до освобождаване на персонал, вероятно и до забавяне темпа на нарастване на заплатите.
Съветът към държавата е да спре засега програмата за връщане на българи от чужбина, каза пред националното радио зам.-председателят на камарата Камен Колев.

"Тази кампания трябва да се преформулира, тъй като явно тук ще има възможности в резултат от кризата да се повиши безработицата, т.е. първо трябва да намерим работни места или заетост на освободената работна ръка и след това да правим тези усилия - да връщаме българите зад граница.

В условията на криза това, което ние от Стопанската камара все пак съветваме нашите членове, е да използваме лимона на кризата, за да си направим лимонада.

Това, което ние ги съветваме, е да използват отънелия джоб на средния европеец, резултат на кризата той вече съкращава своите разходи, и да опитат да продадат своите стоки на този пазар", коментира Камен Колев.

15-20% намаление на чуждестранните инвестиции у нас заради световната финансова криза прогнозира в интервю за националното радио директорът на Агенцията за държавни инвестиции Стоян Сталев:

"Финансовата криза действително ще засегне и България по отношение на обема на чужди преки инвестиции, които ще влязат тази година, защото до края на август ние сме привлекли около 3 млрд. евро, но втората половина на годината ще бъде действително по-трудно. Моята оптимистична прогноза е за 4,5 млрд. до 5 млрд. евро да приключи за тази година с привлечени чужди инвестиции".

Стоян Сталев допълни, че все още няма признаци за намаляване на работните места заради намалените чужди инвестиции.
Най-големите преки чуждестранни инвестиции у нас са свързани с недвижимите имоти, финансовите услуги и производството.