В комуникация сме с украинската страна и с ЕС за помощта за украинското зърни. Това стана ясно от изслушването на земеделския министър Явор Гечев в ресорната парламентарна комисия. България е подценена в помощта, въпреки че очакваме от Европа за над 16,5 милиона евро. Тази помощ няма да е плащане на калпак, а ЕК иска това да е подкрепено с данни. Затова и се работи да се отговори на европейските критерии за прозрачност.

Отложено е заседанието, на което Брюксел е трябвало да реши за допълнителните 10 милиона евро помощ. Все още не се знае кога ще е то. Чакаме си средствата, Но стана ясно, че си чакаме и допълнителните средства.

Производители на олио си искат украинския слънчоглед

Производители на олио си искат украинския слънчоглед

От бранша се оплакаха на ЕК от забраната за внос на украински селскостопански продукти

Оказва се, че имаме повече продукция, отколкото можем да изнесем. Само физическото спиране на вноса на украинско зърно изобщо няма да разреши проблема, подчерта Явор Гечев. Той дори прогнозира, че след месеци пак ще сме изправени пред същия проблем. Плащаме украинската криза от националния бюджет, заяви министърът. 460 000 тона слънчоглед имат родните производители. 10 лева на тон може да получат производителите на слънчоглед при единия вариант, който обсъжда земеделското ведомство като подкрепата ще е за производителите на слънчоглед. 60 лева може да е помощта при втория вариант, при който се обмисля помощта да е и за търговците със слънчоглед. Третият и най-рисков вариант е помощта да е на декар. ЕК обаче може да го отхвърли. Самият Явор Гечев е скептичен, че този вариант ще мине.

ЕК ограничи вноса на украинско зърно и други земеделски продукти

ЕК ограничи вноса на украинско зърно и други земеделски продукти

Забраната е "извънредна и временна", но може да бъде удължена