Големите търговски вериги у нас обвиниха депутатите в това, че със законови промени удрят малките и средни предприятия. Недоволството на търговските вериги идва от подготвяните изменения в Закона за защита на конкуренцията, които днес бяха разгледани на първо четене в парламентарната икономическа комисия.

За да се защитят, шефове на големите търговски вериги, сред които и чуждестранни, дойдоха при народните избраници и ги упрекнаха, че с подобен закон създават големи рискове и вредят както на производителите, така и на потребителите.

Законопроектът с вносители Румен Гечев от левицата, Йордан Цонев от ДПС и други народни представители е насочен най-вече към конкуренцията при търговията с храни.

Предложените промени въвеждат понятието "значителна пазарна сила". Такава сила притежава предприятие, което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него.

Друга странна част от законопроекта е свързана със задължението на търговците с оборот над 50 млн. лв. да съгласуват с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) договорите със своите доставчици и впоследствие да ги публикуват на сайтовете си.

"Тези промени стимулират търговците да работят с по-големите производители, поради рискове за глоби и така българските производители ще станат по-слабо конкурентоспособни", предупреди Йордан Матеев от Сдружението на големи търговски вериги.

Друг проблем, който браншът съзира в предложените изменения, е липсата на оценка на въздействието от подобни промени. Матеев дори заяви, че ако законът бъде приет в такъв вид, то това ще се отрази и на крайната цена на стоките за самите потребители.

Управителят на „Кауфланд"- България Христо Петров защити притесненията на големите търговски вериги, като отсече, че с такива промени се въвеждат неравни права на пазара.
"С този закон унищожавате всякаква възможност на малкия и средния бизнес в големите вериги. Ще ни накарате да се капсулираме и да работим само с големите", се закани Петров.

С това си изказване той предизвика гнева на шефа на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, който е и един от вносителите на промените в Закона за защита на конкуренцията.
"Тази врътка, която се опитвате да ни направите, не е вярна. Точно като не работите с малките производители, рискът от глоби става по-голям", заяви Цонев.

Социалистката Корнелия Нинова призова представителите на големите търговски вериги да отидат да приказват някъде другаде общите приказки за спада на потреблението или пък за цената на електроенергията. Тя посъветва бранша да дадат по-конкретни предложения между първо и второ четене на законопроекта.

Единствената част, която според Нинова търпи някаква промяна, е определението "значителна пазарна сила", което трябва да бъде изчислено максимално добре и да няма притеснения.