С проекта на постановление на Министерския съвет за заплатите в бюджетните организации няма реална възможност за увеличението им през 2009 г. и има вероятност размерът им да бъде "замразен" на нивата от 2008 г.

Това заяви на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Той представяйки позицията на синдикалната централа по повод проекта на постановление, което се очаква да бъде обсъдено на заседанието на правителството на 19 февруари.

По думите на Димитров не се очаква нарастване на работните заплати в средното, висшето образование, науката и НОИ. Така, според негоще бъдат засегнати около 440 000 души.

2009 г. ще е първата от много години, в която "няма да има никаква подоходна политика нито на книга, нито на практика", категорични са от синдикалната организация.

Ръководството на синдиката изрази притеснението си за работните заплати в цялата бюджетна сфера.

Председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов каза от своя страна, че имало намаляване на основните работни заплати в детските градини, тъй като те не са на делегирани бюджети, както училищата.

Той даде подобен пример с Плевен, където се подготвяли протести, ако не се постигнат резултати, при преговорите с общината.

Според Пламен Димитров през тази година безработицата ще засегне най-много шивашката промишленост на ишлеме, в която са заети около 150 000 души.

В подобно затруднено положение заради икономическата криза са минната и химическата промишленост, допълни вицепрезидентът на КНСБ. От синдиката предлагат да има мерки за социална защита на домакинства, които са силно засегнати от кризата и двамата членове на семейството са останали без работа.