Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) изразява своята принципна подкрепа по отношение исканията на автомобилните превозвачи и спедиторите относно тол системата и тол таксите в страната.

В позиция относно работата на тол системата, включително Тарифата за обхвата и таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, от АОБР предлагат мерки за намаляване на инфлационния индекс, в резултат на прилагането на тол системата. В тази връзка работодателите се обявяват против предложението за увеличение на таксите и обхвата на тол системата, предложен в проект за постановление на Министерския съвет, с което да бъдат узаконени предвидените промени. От АОБР призовават за запазване на сегашния размер на тол таксите до края на 2022 година и настояват за изготвяне на план за постепенното им и плавно повишаване с ясен времеви хоризонт.

Караджов: Повишаването на тол таксите ще бъде на две стъпки

Караджов: Повишаването на тол таксите ще бъде на две стъпки

277 млн. лв. ще се събират от догодина за винетки, а от тол ситемата - 520 милиона лева

От Асоциация на организациите на българските работодатели предлагат и механизми за увеличаване на приходите от тол такси. Една от идеите им в тази насока е да бъдат включени в обхвата на тол системата на някои второкласни пътища, по които се наблюдава интензивен транзитен трафик. Друго предложение предвижда облагане на транзитните второкласни пътища със същите такси, с които се облагат и първокласни пътища и магистрали, тъй като качеството на цялата пътна мрежа в България е сходно. Работодателите предлагат и въвеждане на забрани чрез пътни знаци за преминаване на превозни средства, извършващи транзитни превози, по останалата пътна мрежа, като те да се въвеждат съгласно Закона за движение по пътищата, с пътни знаци и да важат независимо от държавата на регистрация на превозното средство. Друга идея на АОБР е да се въведе ДДС за тол таксите.

По-евтини винетки от 2023 г. се предвиждат в проект на МРРБ

По-евтини винетки от 2023 г. се предвиждат в проект на МРРБ

Актуализацията на тол таксите влиза в сила от юли тази година

От асоциацията настояват също за запазване правата и интересите на местния бизнес и българските потребители. Те виждат това чрез въвеждане на отстъпки в тол таксите за обем изминато разстояние на месец на превозно средство. Според АОБР отстъпките трябва да важат за пробег над 3000 км., над 5000 км. и над 7000 км. на месец по платената пътна мрежа. Работодателите предлагат при констатирани нарушения по отношение на недекларирани тол сегменти да се предостави седемдневен срок на превозвача да заплати незаплатените участъци от платената пътна мрежа и едва тогава да се пристъпва към начисляване на компенсаторна такса и максимален тол за деня.

Асоциация на организациите на българските работодатели апелира за своевременно намиране на решения от страна на държавата по отношение на посочените в позицията искания.

Караджов готов на компромис да разсрочи скока на тол таксите, но толкоз
Обновена

Караджов готов на компромис да разсрочи скока на тол таксите, но толкоз

От бранша обаче смятат за недостатъчни предложенията на регионалното министерство