60 служители на БДЖ вече са се възползвали от предложението на ръководството на холдинга и са се съгласили да бъдат съкратени като получат по шест брутни заплати накуп.

Част от парите за обезщетенията ще дойдат от продажбата на скрап. От такива продажби до момента железниците са събрали четири милиона лева, до края на годината се чакат още осем, съобщи БНР.

Планира се общо четири хиляди тона ненужна скрап на БДЖ да бъдат продадени.

Сред плановете на железниците за оздравяване на холдинга е и оформянето на две-три депа за цялата страна, където да се извършват ремонтни дейности. Останалите ще се предложат за продажба.

Ще се пести и от горивото, използвано за експлоатационни нужди, стана ясно от думите на изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев. Ако трябва влакове ще спират, но 20 цистерни няма да надхвърли, категоричен  бе той.

Припомняме, железниците излизат в безсрочна стачка на 24 ноември. До напрежението се стигна, след като в края на миналата седмица ръководството на БДЖ обяви план за мащабни реформи, които включва освобождаване на 2 000 служители. Като причина за протеста синдикатите посочиха липсата на социален диалог с ръководството на компанията и реформата, която води до унищожаването на железницата.