„Не" на високите сметки за ток и ограбването на българския народ, каза „Атака" с протест пред Министерски съвет. Около 200 души събраха националистите в своя протест срещу предстоящото поскъпване на ел. енергията.

Националистите въстанаха срещу искането на монополите за по-скъп ток. Припомняме, от 1 октомври ДКЕВР предлага  с около 10 % да скочи цената на електроенергията.

Сидеров акцентира върху това, че се увеличава електричеството, но не и доходите на хората. Затова атакистът застана на трибуна пред МС, за да заяви категоричната си позиция за непримиримост към несправедливостта, на която е подложен българинът.

Не приемаме повишаване цената на тока, изтъкна лидерът на националистите. Ще се борим срещу това и срещу тези, които го одобриха, закани се той.

Протестиращите атакисти носеха плакати с надписи: „Енергото в български ръце", „Да спрем грабежа" и „Енерго про, спрете да ни рекетирате". Възрастна националистка извика „Убийци" под прозорците на премиера Георги Близнашки.

Протестиращите блокираха бул. „Дондуков, за да преминат в шествие до ДКЕВР, където продължиха с исканията си да не се увеличава цената на тока. Протестът бе охраняван от служители на реда. Временно бе прекъснато движението на трамваите по бул. „Дондуков". Излизането на пътното платното не е било съгласувано от общината, посочиха от Столична община.

Предвижда се с 9,79 % да се повиши цената на тока за битовите клиенти от следващия месец. Най-голямо ще е увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 процента.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 %повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.

До края на месеца се очаква да се проведе обществено обсъждане на предложеното поскъпване на електричеството от 1 октомври. Окончателното решение на регулатора ще бъде съобщено на 29-и или 30-и септември.

Освен националистите и други формации - БСП, НФСВ, заявиха желание да протестират срещу това намерение.