Премиерът Пламен Орешарски нареди започването на първата заварка на две от тръбите на проекта Южен поток на територията на България.

В този момент на територията на село Расово, община Монтана работници с електрожен започнаха заваряване тръбите, като на едната е българския флаг, а на другата този на Русия, се видя от видеоконферентната връзка.

Това се случи след над 5-часова срещу в министерски съвет между българския премиер и шефа на Газпром Алексей Милер.

Премиерът поднесе извиненията си относно забавянето на пресконференцията, което стана с близо 4 часа.
Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, заяви Орешарски.
В съвсем добронамерен стил страните продължиха разговорите по-дълго от очакваното, уточни той.

Днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за Русия, България, а струва ми се и за Европа проект - Южен поток. Това е най-големият проект, осъществяван на наша територия, заяви Орешарски.

Той изтъкна още, че на първата среща с Милер, която се проведе на 7 юли тази година са коментирани закъсненията и плана за тяхното наваксване. Успяхме в значителна степен да се включил в първоначалния график на проекта, заяви премиерът ни.

По отношение на проекта бяха уточнени финансовите параметри. Българската страна няма да инвестира нито лев бюджетни средства, Параметрите са изгодни за нашата страна. Вярвам, че те са изгодни и за руската страна, каза още Орешарски.

Ние се уточнихме, че този проект създава предпоставки за по-евтин газ. Това ще подобри неговата конкурентоспособност, направихме текстове, които гарантират, че проектът ще се осъществява с всички регулации, които съществуват към този момент, увери премиерът.

Подписано е споразумение за това, че по Южен поток ще може да се транзитира газ и на трети страни, заяви от своя страна министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Това е значим пробив, защото досега Газпром отказваше да допуска други участници да транзитират газ по „Южен поток", допълни той.

Министърът посочи, че България ще започне да получава дивиденти от транзита на природен газ още от 2018 г., когато бъде достигнат максималния капацитет на тръбата, който е около 63 млрд. куб. метра газ годишно. Според него до 2043 г. се очаква България да получи от транзитни такси повече от 2.8 млрд. евро.

Стойнев обясни, че съвместната компания за строителството на „Южен поток" през България ще има 30% заемен капитал и 70% собствен. България ще трябва да участва на този етап с 620 млн. евро, като те ще бъдат към частта със земния капитал.
Те ще са на лихва от 4.25% годишно, а не 8%, докъдето го бяха докарали предишните управляващи, каза още Стойнеев.

Не стана ясно как ще се осигури финансирането на останалите 70% , необходими за строителството на газопровода на наша територия.

В своето изказване шефът на Газпром, Алексей Милер, който дойде в България заедно с руския енергиен министър Александър Новак, заяви, че проектът в българската му част ще струва около 3.5 млрд. евро и ще създаде работа за 2000 души.
Милер посочи, че строителството на тръбата ще започне в Сърбия до края на годината, а в Унгария - догодина, като първите доставки на газ се очакват в края на 2015 година.

Руският енергиен министър Александър Новак, каза, че със стартирането на проекта „Южен поток" ще се осъществи още по-голямо икономическо сътрудничество между България и Русия.

След срещата не стана ясно дали българската и руската страна са говорили за Арбитражното дело, което Атомстройекспорт води срещу България за прекратяване строителството на АЕЦ „Белене".

Припомняме, на 7 юли Алексей Милер отново беше в България, когато бе констатирано известно забавяне по проекта. В последствие стана ясно, че газопроводът, който трябва да диверсифицира трасето на Руския газ към Европа, е започнал да получава необходимите строителни разрешителни от българска страна, както и положително становище по Оценка за въздействието върху околната среда.


Докато в МС се водеха разговорите с шефа на Газпром Милер, пред сградата активисти на Грийнпийс използваха момента за протест