Процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), ако бъде изграден нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" започва в централата.
Едновременно с това се извършва и планирана проверка на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за безопасността и експлоатацията на ядрените мощности в Козлодуй.

Проектната компания за изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за 2 400 000 лева с българо-испански консорциум за изготвянето на оценка на въздействието върху околната среда на нова ядрена мощност на площадката на централата, съобщава БНР.
Проучването е съобразено и с екологичните изисквания на съседна Румъния. Докладът по ОВОС ще бъде готов за 12 месеца.

Междувременно стана ясно, че технико-икономическият анализ на проекта за VІІ блок ще бъде завършен не по-рано от април 2013 година. Това ще даде възможност на правителството да вземе окончателно решение за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй, посочи изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Той очаква положителна оценка от ОСАРТ мисията, която започна днес в АЕЦ "Козлодуй". Докладът на експертите от МААЕ за безопасността, управлението и експлоатацията на козлодуйската централа ще бъде готов в средата на декември.