На летище "Пловдив" от днес започва строителството на нов терминал.

Старт на проекта ще даде премиерът Сергей Станишев. На церемонията ще присъства и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

По традиция ще бъде извършен и водосвет за здраве, за което е поканен пловдивският митрополит Николай.

Цялостният проект за модернизацията на летището предвижда разширяване на перона с шест стоянки, изграждане на ново електрозахранване, за което са предвидени допълнително около 5,5 милиона лева.

Инвестицията е за 40 млн. лв., като средствата са осигурени от републиканския бюджет. С разширението капацитетът на аерогарата ще достигне половин милион пътника годишно, ще се подобри качеството на обслужване, сигурността и безопасността на полетите.

С модернизирането на летищния комплекс ще бъдат създадени условия за откриване на нови дестинации и редовни линии към държави от Западна и Източна Европа и Русия. От аерогарата ще се извършват и карго превози, което е предпоставка за развитие на икономиката и откриването на нови работни места.

С осигуреното от държавата финансиране ще бъде изграден нов пътнически терминал с площ 5000 кв. м. През него ще могат да преминават по 1000 пътника на час в най-натоварения трафик, което е четири пъти повече от възможностите в момента. Инвестицията е за 13 млн. лв. Към новия пътнически терминал ще има паркинг за 80 автобуса и 80 автомобила. За него са
предвидени 3,5 млн. лв.

Разширението на летището ще позволи едновременното обслужване на два пъти повече самолети. Летище "Пловдив" е определено за резервно на софийската аерогара и се използва в периоди с ниска видимост.