Започва изпълнението на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония.

От МРРБ посочват, че инвестицията за над 11 млн. евро е най-големият проект по управляваните от ведомството програми за трансгранично сътрудничество.

Бенефициенти по проекта са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление на Република Северна Македония.

Инвестицията е разделена на две фази. Първата трябва да приключи през 2026 г. По време на нея ще се извършват подготвителните дейности, свързани с планиране, проектиране и избор на изпълнители. Във втората - от 2027 до 2029 г., ще се осъществят строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс.

ГКПП Струмяни - Берово става от национално значение

ГКПП Струмяни - Берово става от национално значение

Новият - стар и уговорен през 1999 г. пункт

На българска територия ще се изградят няколко сгради и ще се довърши довеждащият път. От страна на РСМ пък ще се модернизират съществуващите конструкции и съоръжения. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и използването на енергоефективни материали. МРРБ отбелязва, че ще се обърне особено внимание и на опазването на околната среда в региона, тъй като обектът попада в зона "Натура 2000".

От министерството уточняват, че инвестицията е обявена за "национален обект", за да се осигури по-бързото ѝ изпълнение. По този начин се прилагат облекчени административни процедури.

Очаква се след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт броят на преминаващите границата между България и Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно.

Увеличават средствата за строежа на ГКПП "Струмяни"

Увеличават средствата за строежа на ГКПП "Струмяни"

От 20 000 евро на 111 000 евро