Асоциацията на заведенията настоява да бъде определен единен вечерен час за затварянето на обектите в цялата страна, съобщава БНР.

От организацията ще преговарят със здравния министър, след като днес ресторантьорите от Габрово излизат на протест.

Председателят на Асоциацията Ричард Алибегов е категоричен, че местните заповеди, с които се ограничава работното време на заведенията и ресторантите в страната, създават напрежение сред бранша заради различната продължителност в отделните градове.

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Алибегов: Затварянето на заведения - загуби и нулев здравен ефект

Нямаме нито едно установено огнище в заведение, заяви той

Според него трябва да има единна заповед за всички градове, а ограничението да е до 23.30 часа за ресторанти и за кафенета.

Относно намеренията на правителството да подкрепи работещите в бранша по настояване на национално представените организации на заведенията, които, поискаха обезщетения за работниците и служителите си в размер на 80% от възнагражденията по трудов договор, Алибегов заяви, че тази помощ не е достатъчна, но е частично решение.

"Искахме 80% от трудовия договор и държавата може да направи 80% от минималната работна заплата. Има голяма разлика, зависи кой на колко се е осигурявал, но все пак е някаква стъпка и някаква помощ", коментира той.

Собственици на заведения се опасяват от масови фалити заради повторното затваряне

Собственици на заведения се опасяват от масови фалити заради повторното затваряне

По думите им служителите не можели да се възползват от обезщетение, защото вече са били веднъж на борсата