Мярката 60/40 не е за подкрепа на бизнеса, а с нея държавата подпомага основно... държавата. Това заявяват от Българската асоциация на заведенията и Съюза на заведенията в България.

Те посочват, че съгласно анализ на данните на НОИ досега именно държавни компании са най-големите нетни бенефициенти по антикризисната мярка за запазване на заетостта.

Най-висока сума - 45,5 млн. лева, е отишла за "Рудник Трояново - Север", част от "Мини Марица-изток" ЕАД. На второ място пък е "Рудник Трояново - 1" с 38,4 млн. лева, а на трето по обща сума на компенсациите са "Български пощи" - 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия "Арсенал", получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и "Рудник Трояново 3", също част от "Мини Марица-Изток" ЕАД. Още 3,4 млн. лева са получили "Мини Марица-Изток" като централа.

Ресторантьори за Кацаров: Продължава да чертае разделителни линии в обществото

Ресторантьори за Кацаров: Продължава да чертае разделителни линии в обществото

Те настояват за оставката на служебния здравен министър

От СЗБ и БАЗ заявяват, че с новите изисквания да се доказва спад от 30 или 40% в оборота спрямо 2019 г., от което зависи и процентът на подпомагане, програмата става на практика неработеща за частния бизнес, защото такива спадове реално означават фалит. Освен ако фирмата не е държавна.

"Така още един от митовете, че държавата се грижи за частния бизнес във времената на криза бе опроверган! Това е повод отново да заявим - не ви искаме подаянията, които и без това ги няма! Оставете ни да работим", настояват от бранша.