Земеделците искат спешни мерки за кандидатстване на стопаните по схемите за директни плащания в кампания 2016. Това се казва в протестна декларация на 9 земеделски производители от Петрич, пише Струма.бг.

Недоволството им идва от мудната работа на Общинска служба „Земеделие“, заради което са заплашени с финансови санкции.

В декларацията производителите посочват, че през настоящата година редът за представяне на документи, доказващи правното основание за ползваните площи е променен, като е въведен ограничителен срок - 15 февруари 2016 година.

Всички земеделски производители са направили необходимото, така че в срок и в пълнота да представят исканата документация в Общинска служба „Земеделие" - град Петрич. Част от тях са извършили многоразово заявяване, т. е. подавани са различни имоти в различни дати в рамките на предвидения срок.

Оказва се обаче, че технически е невъзможно заявяването изцяло на посочените и обработвани от тях имоти. Като причина за това е изложено обстоятелството, че техническата обработка на информацията не е извършена своевременно.

Това означава, че информацията за обработваните имоти не е въведена в електронната система, поддържана от ДФ „Земеделие", поради което е невъзможно да заявят немалка част от обработваните от тях имоти. По направени техни изчисления това са около 60% от заявените документи.

Красимир Ташев, които е представител на общинска земеделска осигурителна каса каза, че са получили уверение от страна на обслужващата процеса администрация за коригиране на проблема: "в най-кратък срок". Крайният срок на кампанията е 15 май 2016 година. След това следват санкции.

"Добре известно е, че след тази дата, всеки един от бенефициентите ще търпи санкция. Санкцията ще е факт най-малкото поради обективната техническа невъзможност за обработката на документите в административно ограничения срок. Това засяга хиляди декари площ, които вероятно ще бъдат санкционирани по вина на администрацията. Администрация, която впоследствие ще налага и санкции поради собствената си неизправност", каза Ташев.

Притеснението им е, че евентуалните санкции, които ще понесат, ще се отразят на финансовото им състояние.

"Голяма част от нас са и зърнопроизводители, ползващи и съответно кредитиране, разполагат и със съответната механизация, която трябва да обслужват и изплащат, поели сме ангажименти, които трябва да изпълняваме", казват земеделците от Петрич.

Те молят земеделския министър Десислава Танева, депутатите и директора на ДФ „Земеделие“ да бъде извършена корекция в електронната система „ИСАК", като бъде подадена в пълнота заявената от производителите информация.

Недоволните земеделци настояват и да се предприемат подходящи мерки, които да гарантират упражняването на правата и задълженията им, което ще стане чрез удължаване на срокове или по друг начин.

В случай, че съответните държавни структури не предприемат необходимите действия,  производителите заплашват, че ще сезират европейската комисия, както и ще претендират правата си по съдебен път.

Също така са в готовност да предприемат протестни действия, включително и чрез блокиране на главен път Е-79, ако не бъде взето под внимание тяхното искане.